Sat between the plain and the slope, the land cut on the top by the ascending thus diagonal road is trapezoidal. If designed according the regulation, a residual space would result in the north and a shorter garden space in the south…but the project organizes served and serving spaces in 2 distinctive volumes: the garages, laundry and hall are located in the narrow angle of the land, the life space on the south in an hemicycle, open on the garden. The added value is a possible construction on the East of the land, demonstrating that the economy is first a building implementation matter.

The conjunction of soft and rigorous lines
original text written in french by TAUREL-DORSAZ Hélène (freely translatd by ChristianBecK)

Definitely contemporary, the inside/outside conception of the house radiates a feeling of harmony created by the asymptotic soft and rigorous lines. Created by the architect Christian Beck, the house virtually fit in a polygon composed of 2 antithetical shapes:
On one side, a triangle organizing the services (garage, cellar and laundry), and on the other side, an hemicycle for the living spaces.
If the formal aspect obviously results of the architect’s own creative language, it has also been defined by the aim of integration with the existing village.

To do so, the implementation is in the sharp angle of the land, along the road to respect a fundamental parameter for the architect: the topography.
Between plain and hillside, the land articulates the two features, reinforced by the volume of the house.
The orientation of the house provides a maximum of privacy, with all windows opening on the garden side. The natural lighting is completed by a shed between the stairs and the gallery conferring the house a poetical aspect. The endless subtle light ray variations run the space luminosity with the shadows shapes and their intensities projected on the curved wall.
The interior amenities bring calm and tension within dual side by side symmetry and asymmetry completing each other. The symmetry is created by the regular room spaces distribution, as on the ground floor the living room is rimmed on sides by the kitchen and the library, while on the 2nd floor, 3 rooms are rimmed with bathrooms.

This regular space organization doesn’t generate any austerity, straight lines being enriched by the house inherent curves. As for the asymmetry, it appears in the stairs, as diagonal journeys along the curved wall, and is reinforced by unexpected little space, such the triangular angle in the hall or the niche which rhythms the living room.
Regarding the materials, they have been chosen to reinforce the soft whole sobriety. White painted concrete with some rough surfaces for the wall, granite for the floors.
The evocation of the house would not be complete without describing the garden harmoniously structured by trees in a way to extend the living room outside.
Finally, it is important to underline that the cost of this house is lower than a traditional construction and allows observing that building a contemporary house, is a frame of mind more than exclusive financial considerations.

Written in French by TAUREL-DORSAZ Hélène in Notre Foyer from interview, La revue romande de l'habitat N0 6

Sat between the plain and the slope, the land cut on the top by the ascending thus diagonal road is trapezoidal.

If designed according the regulation, a residual space would result in the north and a shorter garden space in the south…

...but the project organizes served and serving spaces in 2 distinctive volumes:

  • the garages, laundry and hall are located in the narrow angle of the land...
  • the life space on the south in an hemicycle opened on the garden...

The added value is a possible construction on the east of land which demonstrates that the economy is first a building implementation matter.

Christian Beck

The conjunction of soft and rigorous lines
original text written in french by TAUREL-DORSAZ Hélène (freely translatd by ChristianBecK)

Definitely contemporary, the inside/outside conception of the house radiates a feeling of harmony created by the asymptotic soft and rigorous lines. Created by the architect Christian Beck, the house virtually fit in a polygon composed of 2 antithetical shapes:
On one side, a triangle organizing the services (garage, cellar and laundry), and on the other side, an hemicycle for the living spaces.
If the formal aspect obviously results of the architect’s own creative language, it has also been defined by the aim of integration with the existing village.

To do so, the implementation is in the sharp angle of the land, along the road to respect a fundamental parameter for the architect: the topography.
Between plain and hillside, the land articulates the two features, reinforced by the volume of the house.
The orientation of the house provides a maximum of privacy, with all windows opening on the garden side. The natural lighting is completed by a shed between the stairs and the gallery conferring the house a poetical aspect. The endless subtle light ray variations run the space luminosity with the shadows shapes and their intensities projected on the curved wall.
The interior amenities bring calm and tension within dual side by side symmetry and asymmetry completing each other. The symmetry is created by the regular room spaces distribution, as on the ground floor the living room is rimmed on sides by the kitchen and the library, while on the 2nd floor, 3 rooms are rimmed with bathrooms.

This regular space organization doesn’t generate any austerity, straight lines being enriched by the house inherent curves. As for the asymmetry, it appears in the stairs, as diagonal journeys along the curved wall, and is reinforced by unexpected little space, such the triangular angle in the hall or the niche which rhythms the living room.
Regarding the materials, they have been chosen to reinforce the soft whole sobriety. White painted concrete with some rough surfaces for the wall, granite for the floors.
The evocation of the house would not be complete without describing the garden harmoniously structured by trees in a way to extend the living room outside.
Finally, it is important to underline that the cost of this house is lower than a traditional construction and allows observing that building a contemporary house, is a frame of mind more than exclusive financial considerations.

Written in French by TAUREL-DORSAZ Hélène in Notre Foyer from interview, La revue romande de l'habitat N0 6

context

concept

the concept of implantation allows to build a second house in the future, valuing the ground for the financial advantage and consecutive feasibility of the operation.

the comparison between a project which would be built according the regulation (left) and the built solution (right) demonstrates the economy of the land surfaces thanks to the derogation.

topography
articulation of the slope and the plaine

typology
issued from the implantation of the house in the narrow corner of the trapezoidal plot, the plan is organized in two distinctive parts:

  • the services (garage, laundry, hall)
  • the house (3 rooms and 2 bathrooms in the 1st floor) and a living room with kitchen and tv room in the groundfloor.

plot plan and roof

typology

  • section
  • ground floor
  • 1st floor
  • view from the East
  • the access gateway
  • the stair and lobby